Bezlepková dieta spočívá v úplném odstranění obilnin a výrobků z nich z jídelníčku. Je součástí léčby celiakie, což je onemocnění sliznice tenkého střeva, která je nadměrně citlivá na lepek. V případě požití lepku totiž dochází k jejímu podráždění, což vyvolá nevolnost, průjem a v některých případech až úpadek do bezvědomí.
Pro koho je bezlepková dieta určená
Bezlepkovou dietu by měli držet lidé, kterým byla celiakie nebo alergie na lepek diagnostikována. Sebemenší porušení diety může vést k závažným následkům jako je poškození sliznice střeva či vyvolání alergické reakce a proto by měla být přísně dodržována. Držení bezlepkové diety je v případě celiaka doživotní záležitostí, v případě alergika je možnost uzdravení.
Příznaky celiakie
Mezi hlavní příznaky celiakie patří zažívací potíže, potíže s růstem a váhou, časté afty, problémy se zubní sklovinou, chudokrevnost, únavový syndrom, bolesti kloubů, zánět štítné žlázy, nadýmání, plynatost, bledá stolice, kožní vyrážky, mravenčení nohou, časté vynechávání menstruace a další. To zda trpíte zrovna celiakií nebo alergií na lepek vám potvrdí pouze lékař.
Co jíst a nejíst
Součástí bezlepkové diety je nákup potravin neobsahujících lepek, které jsou bohužel dražší než ty běžné a proto je držení diety ekonomicky náročnější, avšak nezbytné.
Nevhodné potraviny:
- obilniny (pšenice, ječmen, žito, oves) a výrobky z nich,
- pečivo, strouhanka, těstoviny, knedlíky,
- vločky, krupice, kroupy,
- seitan (rostlinné maso).
Při dodržování bezlepkové diety je velmi důležité pečlivé prostudování obsahu jednotlivých potravin (využijte seznam alergenů ke stažení), zda v nich nejsou ukryty nevhodné ingredience. Proto je důležité sledovat napříkad složení potravinových dochucovadel, majonéz, omáček, konzerv, paštik, pudinků, zmrzliny a dalších.
Vhodné potraviny:
- brambory, rýže, pohanka, sója, kukuřice, luštěniny, proso,
- a výrobky s označením „vhodné pro celiaky“.
Jste to vy, kdo trpí celiakií? Nebo i jinou alergií? Vyžádejte si v restauraci seznam alergenů, kde najdete všechny alergeny, které se mohou při vaření vyskytnout.